Diverse

Vägproblem.

Vi hade redan tidigare problem med grannarna som ägde marken där vår väg låg. De stängde helt sonika av vägen och hävdade att det inte fanns något avtal om väg, trots att vi både avtalat om det och vi lämnat ersättningsmark utefter muren som gränsar mot deras mark. Vi tvingades flytta 26m väg åtta meter at sidan och bygga en ny grindöppning. Så snart det var klart började den markägaren bråka och ville stänga vägen! Efter förhandlingar med barangay captain och advokater gav dom med sig så nu hoppas jag att bråket är över för gott.

 

Dykning!

Ifjol snorklade jag runt utanför tomten och konstaterade att det fanns väldigt mycket koraller och fiskar att titta på.

I år kom Kent och Mike och hälsade på. De är svenska dykare med stort intresse för Filippinerna. Först dök de i Thailand och sedan kom de till Negros och tittade på korallrevet som jag haft på hand i två år. Sedan kom de till Escalante och insåg att vårt ställe är bra nära ett paradis, trots att poolen inte var vattenfylld än.

De stannade ett par veckor och vi lyckades hyra både tankar och kompressor av Sagay City Hall, dvs grannstaden.

För en blygsam summa hyrde vi utrustningen och blev fantastiskt väl mottagna! De berättade även om ett projekt som de driver med MIT, Massachusetts Institute of Technology. De odlar koraller med hjälp av elström! Korallerna växer fem gånger fortare och tål naturkatastrofer bättre. Kolla närmare på www.biorock.net om du är intresserad.

Sedan dök vi både utanför tomten och på ett reservat utanför Jomabo. Korallerna och fiskarna är lika fina utanför tomten som på reservatet! Jag har alltså gångavstånd till finfin dykning? Se på bilderna som Kent och Mike tog. Jag är övertygad om att de båda hälsar på nästa år igen! Sorry Kaj och Ulrika, ni skulle varit med!

 

Båten.

Äntligen fungerar båten som den ska. Vi lagade aldrig den gamla motorn utan köpte en ny 16 hk Honda luftkyld motor helt utan finesser, men pålitlig. Senare satte vi på en ljuddämpare för att skona hörseln. Båten är lagom stor som dykbåt, 38 fot i vattenlinjen och inte särskilt dyr att åka omkring med. Visserligen gör den bara sju knop, men man har inte bråttom i Filippinerna.

Jag skruvade dit ett ekolod som jag tagit med så nu kan vi se både djup, fiskar och bottenstruktur.

 

Fiske.

En natt följde jag med och fiskade strömming, eller rättare sagt stal från en trålare. Vi och de andra småbatarna parkerade utmed trålkanten och håvade in strömmingen som hoppade hej vilt. Jag visste inte att en strömming kunde hoppa en meter rätt upp! Leffe och Janne, ni skulle älska detta fiske!

Vi fick ihop 250kg strömming men det tog hela natten. Trålare kunde inte göra så mycket för att stoppa tjuvfisket och verkade inte bry sig heller.

Senare la vi ut nät utanför stranden och fick en stingrocka en dag och en konstig plattfisk en annan dag. Jag har provat att fiska med spö också men jag vet inte var de bra fiskeställena finns än. Nästa gång ska jag ägna mer tid åt spöfiske.

 

Vänner på besök.

Per och Senia från Kovland kom och hälsade på tillsammans med Senias kusin Leilac från USA. Vi åkte båt till Jomabo och hade trevligt i en vecka. Lite senare åkte Myra och jag till Bohol och hälsade på dem. Per och Senia tog hand om oss på ett fantastiskt sätt med utflykter, helstekt gris mm. Per och jag åkte till Panglao och dök en dag och vi kollade in Raymonds beach resort på Panglao. Jag hoppas vi kan åka dit nästa år och bo en vecka!

 


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits