Comtainer från Sverige.

Det kostar 18000-20000SEK att skicka en 20' container (FCL) från Sundsvall till Cebu. Resan skulle ta  sex veckor men det blev åtta! Sedan tog det 18 dagar och 9000SEK att få ut den från hamnen, Därefter visade det sig omöjligt att skicka containern vidare till Negros, vi fick lasta om containern till en stor lastbil. Mycket av krånglet är Schenker BTL:s fel och resten berodde på att ingen talade om för mig att jag måste muta några tjänstemän i hamnen för att saker skulle börja hända. Några tips: Se till att du har betalat för frakten hela vägen. Deklarera innehållet som "personal belongings" vad det än är. Använd en filippinsk medborgare som avsändare och mottagare, helst samma person. Se till att personen har filippinskt pass och inte är näringsidkare. Personen måste lösa ut containern själv. Skicka inte motorfordon. Skriv en detaljerad packlista, helst så lång att ingen orkar läsa den...
Var beredd att muta hamnpersonalen.
Jag ska skicka en container till nu i höst, får se hur det går. En container ska gå från Escalante till Sundsvall med mahogny och bambu.

Interiörbilder från huset.

Tack alla som gillar huset!
Jag ska lägga ut en del interiörbilder snart samt bilder på detaljer som inte går att ordna för pengar i Sverige. Köket är inte på plats än, men det kommer. Vi har börjat möblera med grejor jag skickat från Sverige blandat med lokala inköp. Titta på det sneda bordet som står på altanen, det är gjort i träslaget kubanga och tillverkat i ett stycke. Kubanga ruttnar aldrig och termiterna äter inte träslaget. Bordet är c:a 200 år gammalt och har legat nedgrävt i en åker i en massa år tills det grävdes upp för 22 år sedan.

Äntligen är huset färdigt!

Efter fem månader intensivt byggande och tre månader på halvfart är huset färdigt. Det blev mycket bra,
t o m bättre än väntat!
Nu återstår swimmingpool och trädgård. När även det är klart kommer vi att ha gjort av med 400m2 kakel och klinker, 70 ton cement och 12 ton armering. Kalksten, crackstone och sand i mängder.
Elsystemet verkar helt OK, även om det är ett enfassystem.
Huset är byggt för att klara 7,0 på Richterskalan i jordbävning och Signal number 4 på tyfonskalan.
Vi köpte till lite mark där Myra tänker odla något, jag vet inte vad.
Tomten fortsätter 10m ut i havet så även stranden är vår tomtmark. Eftersom det är både långgrunt, klippigt och tidvatten måste vi ordna ett antal "parkeringsplatser" för båtarna så att man kan åka båt utan att ta hänsyn till tidvattennivån.

Balkong från sovrummet

Balkong från sovrummet

Havsutsikten från balkongen är grym!

Mot havet

Mot havet

Gropen till höger ska bli swimmingpool.

Huset är färdigt!

Entresidan

Huset från Entrésidan

hits