Räkor typ STORA!

Räkor typ STORA!

Den här sortens räkor ska jag importera till Sverige och Spanien. Ät tre och du blir mätt!

Boholbabes och Hans

Boholbabes och Hans

Så här glada blir tjejerna när de får åka på utflykt till Chocolate Hills!

Myra äntligen här!

Äntligen har Myra kommit till Sverige igen!

Hon kommer hit just när vädret är som bäst och sommaren närmar sig. Förra sommaren var hon i Filippinerna så det här blir hennes första svenska sommar. Under hennes vistelse här i höstas hann hon med surströmmingsfest, kräftskiva, kasinobesök och fin middag i Sundsvalls Stadshus (Sundsvall Business Award)

 När jag hämtade henne på Arlanda passade jag på att frakta ned mottagningsakvariet för räkorna. Ulf, en av mina vänner, har ett hus nära Arlanda. Om en månad blir det spännande att återuppliva räkorna som varit sovande i 18 timmar, i rumstemperatur och utan vatten. Det finns fler än 150 sushirestauranger bara i Stockholm som är helt beroende av pinfärska råvaror. Den första leveransen lär vi festa upp själva i rena glädjen över att räkorna har kommit fram!


Beachparty!

Beachparty!

Bambuhuset vid stranden. Det kostade 2100kr + 400kr i frakt. Av någon anledning blir det alltid många gäster när vi grillar. Favoriten är lechon, helstekt gris.

VCNO

Virgin coconut oil- functional food.

 

En produkt som jag kom i kontakt med i Filippinerna är Virgin coconut oil (VCNO). Det är en kallpressad vattenfri olja som på flera sätt skiljer sig från kokosfettet vi är vana vid i Sverige.

Den är intressant av flera orsaker som jag ska ta upp här.

Tillverkningen sker vid temperatur under 50 grader för att de värdefulla egenskaperna inte ska gå förlorade. Den idealiska sammansättningen ser ut så här:

Färgen ska vara som vatten. Lukten är svagt aromatisk. Oljan stelnar vid 25 grader. Den är alltså flytande i tropikerna men fast i västvärlden.

Fria fettsyror under 0,1%

Vattenhalt under 0,1%

Peroxidvärde under 0,5

Fettsyra (C12) 48%

Fettsyra(C8) 8%

Fettsyra(C10) 7%

Fettsyra(C14) 17%

Fettsyra(C16) 9%

Fettsyra(C18) 6%

Vitamin E 36mg/kg

Fettsammansättningen påminner om den i modersmjölken.

Kokosnötter odlas främst i Filippinerna och Indonesien, även om de växer i alla tropiska länder.

Med boken "The healing miracle of coconut oil" av Dr Bruce Fife startade uppmärksamheten omkring VCNO. En lång rad oberoende forskare lade fram de hälsobringande egenskaperna och letar man på Internet idag hittar man otroligt mycket material om VCNO.

Ett tillskott av VCNO i den dagliga kosten tillskrivs följande:

Viktminskning.

Förbättrad hårkvalitet.

Motverkar förstoppning.

Minskar rynkor.

Förbättrar immunförsvaret.

Skyddar mot skrumplever.

Anti-inflammatoriska egenskaper.

Om man dessutom använder VCNO som hudkräm får man en mjukare och smidigare hud.

En lång rad av virus och bakterier inaktiveras om man använder VCNO.

De biverkningar som rapporteras är oftast diarré, om man är ovan vid fettrik kost eller överdoserar.

Eftersom man utan vidare kan ersätta en del av det vanliga fettet med VCNO blir medicineringen enkel.

Jag är inget hälsofreak och är skeptisk till alla fantastiska hälsobringande preparat , inte minst viktminskande produkter. Eftersom VCNO är billigt, enkelt och riskfritt ska jag i alla fall prova. Nu väger jag 83 kg, och jag lovar att rapportera om jag märker någon skillnad. Fungerar VCNO på mig börjar jag importera den.


Byråkrati, javisst!

Om Filippinerna kunde exportera sin byråkrati skulle de bli ett mycket välmående land! Det finns inga gränser för hur mycket tok de hittar på. För fyra veckor sedan fick vi ett papper som det står "Mayors business permit" på i fetstil med diverse namnteckningar under och jag trodde i min enfald att det var ett "Mayors business permit" men det var det inte! Formuläret ska se lite annorlunda ut men det står fortfarande "Mayors business permit" på det! Nu har Myra äntligen fått det rätta "Permit" och snart har vi även tillstånd klart från DENR. DENR´s tjänstemän har tydligen gått helt olika kurser eftersom informationen vi fått ändras dag för dag och dessutom är olika beronde på vem vi pratar med. Efter en heldagssittning med DENR är de äntligen nöjda med ansökan. T ex underkände de min affärsplan trots att jag kopierat en affärsplan som jag fått av DENR tidigare. Min svenska affärsplan som jag visade för två månader sedan  var inte alls godtagbar....

Jag försöker ta det hela som en test, ska de vinna eller ska jag visa att med en ängels tålamod kommer man långt och med lite mutor ända fram!

I slutet på April ska vi skicka levande räkor på prov till Sverige. Det blir en spännande dag! Uppfinnaren Boni vann University of San Fransisco´s affärsplanstävling i Mars. Det var tusentals deltagare från 18 länder så han var väldigt nöjd. Första leveransen ska ske i smyg, men om den blir lyckad ska vi slå på stora trumman vid nästa leverans.

 


Rent a reef!

Vill du ha ett eget korallrev, helt gratis?

Jag behöver en dyk- och fiskeintresserad person som kan utveckla ett korallrev i Filippinerna. Det ligger bara några hundra meter utanför stranden i Cauayan på Negros. Bra fiske, snorkling och dykning och många fler dykställen inom båthåll. Du får låna revet i 50 år utan att betala hyra!

Jag har bilder, video och en utförlig rapport från DENR (naturvårdsverket).

Eftersom jag har för många järn i elden i Filippinerna behöver jag hjälp.

Hör av dig eller tipsa någon äventyrlig vän.


Gnäll

Döden.

Jag är 54 år och har varit företagare i hela mitt yrkesverksamma liv. Statistiken säger att jag lever i 22 år till. Det innebär att om jag ska göra något av resten av mitt liv är det hög tid att agera nu. På minussidan står att jag är småföretagare (vi lever inte så länge!) och att mina föräldrar dog relativt unga. Å andra sidan röker jag inte, jag äter bra, jag är inte överviktig eller alkoholiserad och jag motionerar varje vecka.

Kolla här hur lite tid jag har kvar:

bbbbbbbbbbbbuuuuuuuuuuuuuvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv.vvvvvvvvvvv

ppppppppppp

b=barndom u=ungdom v=vuxen p=pensionär

 

Om man dessutom drar bort 2 år på slutet ser det ännu dystrare ut .

 

Min mamma och pappa dog för längesedan och jag bestämde mig tidigt för att undvika några av fällorna som de gick i. Mamma dog i cancer och det är ju svårt att undvika, men om man drabbas kan man hantera situationen på olika sätt. Hon valde den jobbigaste vägen med all tänkbar sjukvård plus lite underkurer och ett mycket långsamt och plågsamt slut. Hon tynade sakta bort och kunde till slut inte dricka ett glas vatten utan att bli helt nedkyld i timmar. Jag tror inte att hon uppskattade de sista månaderna. Hennes beslut att kämpa in i det sista och att alltid hoppas på underverk var helt naturligt för henne, jag tror inte hon reflekterade över alternativa beslut.

Varför hon fick cancer vet ju ingen, hon rökte inte och levde ett sunt liv. Den fälla jag tycker hon gick i var att låta sjukvården hålla henne vid liv trots att det var plågsamt, hopplöst och glädjelöst i flera månader.

Min pappa dog också i cancer, många år senare och valde den andra vägen, dvs så snart han fått veta att det inte fanns något hopp tog han bara smärtstillande medicin. Han dog tre månader efter att diagnosen ställts, utan att tyna bort eller lida av smärtor.

Den fälla han gick i har inte med sjukdomsförloppet att göra utan med tiden före. Han var affärsman och mycket fokuserad på företaget. Ingen golf, tennis, föreningsliv, bio eller teater- möjligen lite sportfiske. Flera år före pensionen bestämde han sig för att trappa ned lite, men nedtrappningen gick väldigt sakta och han jobbade i princip tills han dog.

Hans starka fokusering på företaget medförde att han aldrig fick njuta frukterna av sitt strävsamma yrkesliv.

De släktingar och vänner jag följt medan de åldrats, från 50 års ålder och uppåt, har mer eller mindre slutat intressera sig för omvärlden från 70 årsdagen. De sparar pengar och lever billigt även om barnen har bra jobb och utbildning och inte behöver ärva något. Några slutar att resa pga fysiska orsaker, men några sitter hemma för att det "är för dyrt" att resa. Väldigt få av mina släktingar har blivit fysiskt utslitna utan det är mer en mental matthet som får dem att sluta leva.

Slutsatsen blir att det är bäst att leva nu och inte planera mer än fem år i taget framåt.

Eller som en av mina kompisar uttrycker det: "Det finns bara en Anders, här och nu, och det går inga repriser"

Sverige går utför.

En stor del av de sysselsatta är anställda av små företag.

Ett tråkigt faktum är att många medelålders företagare kommit till samma slutsats som jag när det gäller resten av livet. Alldeles för många kommer att gå i pension långt innan de fyller 65 år. Eftersom skattereglerna hittills har förhindrat en försäljning av företaget till ev intresserade övertagare kommer många företag att läggas ner i onödan. Staten har inte förstått att ett existerande rörelsedrivande företag är värt mycket mer än ett nystartat Bidragen till nystartade företag är väldigt förmånliga medan reglerna för att sälja ett företag till en privatperson i princip förhindrar en överlåtelse. De flesta företagare har dessutom privata pensionsförsäkringar som de kan ta ut utan att statsmakterna kan göra något åt det. Jag anser att många företagare är både driftigare och mer arbetssamma än löntagare är, dvs de är nyttigare för samhället. Om väldigt många nyttiga människor slutar jobba samtidigt får det svåra konsekvenser för samhället. Den offentliga sektorn kommer inte att nyanställa på många år, de stora företagen investerar i ny teknik för att kunna minska antalet anställda och småföretagen vill inte anställa pga svårigheterna att bli av med arbetskraften senare. Eftersom antalet pensionärer (sjuk-, förtids-, ålders-) kommer att öka samtidigt som antalet förvärvsarbetande minskar behöver man inte vara särskilt smart för att se att ekvationen inte går ihop. Det går inte att höja skatterna, det går knappast att sänka pensionerna, staten har ingen hemlig inkomstkälla och kan inte låna till behoven. Allt detta är regeringen medveten om men det verkar som om de tycker att det ska bli skönt att överlämna eländet till borgarna vid nästa val istället för att agera nu.

Slutsatsen blir: Försök att hitta en reträttplats utomlands när du blir äldre

Sjukvården.

En svensk överläkare ägnar 62% av arbetstiden till administration, trots att sjukhusen anställt horder av administratörer. Tyskland har färre läkare per invånare men det är fortfarande självklart att man kan boka ett hembesök när man blir sjuk. När gjorde en svensk läkare ett hembesök senast?

Några vårdcentraler har privatiserats de senaste åren, bl a i Söråker utanför Sundsvall. Vårdcentralen var dyr, patienterna klagade och det var svårt att få läkare dit medan Landstinget drev verksamheten. Två år efter privatiseringen är köerna kortare, patienterna nöjdare och vårdcentralen går med vinst!

Jag förstår att Landstinget inte vill släppa in privata intressen, då syns det ju hur illa skött sjukvården var innan.

Sverige och Kuba har apoteksmonopol, inga andra länder. Apoteksbolaget hävdar att det är enda sättet att sköta medicindistributionen, trots att det fungerar bättre i andra västländer. Snart kommer EU att döma ut monopolet men hittills stretar Apoteksbolaget emot.

Skattepengarna som går till sjukvården budgeteras och dirigeras av politiker och tjänstemän, medan läkarna fattar de medicinska besluten. Det innebär att läkarna ibland använder extremt dyra insatser på vissa patienter medan andra får vänta åratal på behandling som kostar lite. Självklart ska politikerna ge tydliga ramar till läkarna vad som ska prioriteras och vad som ska undvikas, men den politiska undfallenheten är typisk svensk, man vill inte köra över läkarna.

Nu har jag gnällt färdigt för idag, jag går ut i solen istället!


hits